Tuintip: Oktober

Deze maand krijgen de bomen hun prachtige herfstkleuren en beginnen ze het eerste blad te verliezen. Het is ook goed om alvast te denken aan het voorjaar. Heeft u een vijver span er dan een net overheen, zo voorkomt u dat de vijver vervuild wordt met het vallende blad. Wilt u prachtige narcissen, hyacinten of krokussen in uw tuin in het voorjaar, dan is het nu een goede tijd om de bloembollen te planten.

Gazon

Het gazon kan nog steeds gemaaid worden. Op deze manier voorkomt u dat het gazon in de winter lang is en dat er mosvorming ontstaat. Het grasmaaisel dient u wel meteen weg te gooien, want in het najaar breekt het grasmaaisel minder goed af. Hierdoor kan er op het gras een laagje ontstaan waar geen licht, water en lucht door heen kan en kan er een viltachtig laagje komen op het gazon. Ook vallend blad is goed om meteen te verwijderen van het gazon .

Snoeien

De uitgebloeide bloemen en overtallige bladeren kunnen deze maand gesnoeid worden. Rozen bloeien nog een tijdje door bij zacht weer, dus knip hier alleen de uitgebloeide rozen tussen uit. Stamrozen die een zware kroon hebben kunnen nu terug gesnoeid worden. Op deze manier voorkomt u het breken van de takken wanneer het stormt. Bij een beukenhaag kunt u de uitlopende takken weg snoeien.