Tuintip: Maart

De zon schijnt, de tuin begint te bloeien, kortom lentekriebels. Het is weer tijd om de tuin voorjaar klaar te maken voor een nieuw seizoen. Wilt u hagen, bomen en heesters verplanten met een blote wortel dan kunt u dan nu het beste doen. Wanneer het blad gaat uitlopen slaan planten minder goed aan.

De uitgebloeide narcissen, hyacinten en krokussen kunt u wegsnoeien met de snoeischaar. Wanneer de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie vragen van andere planten in de tuin.

Het gazon

Hark het gazon lekker door, op deze manier haal je de viltlaag van de winter eraf.  Ook is het nu een goede tijd om het gazon te verticuteren. Dit kan heel eenvoudig met een gazonprikker in het gazon te prikken. Daarna strooit u een mengsel van compost en zand over het gazon. Wanneer er kale of minder mooie plekken in uw gazon zitten kunt vanaf nu dit weer in zaaien. Het zaaien kan het beste in het voorjaar of in het najaar. In de zomer is het te warm om het gazon in te zaaien. Ook is het goed om maandelijks uw gazon te bemesten, dit kan tot in de herfst.

Snoeien

Bij de vaste beplanting kunt u de dorre delen afknippen. Op deze manier lopen de planten straks weer mooi uit. Knotwilgen kunt u tot half maart terugsnoeien. Ook klimop kan gesnoeid worden, vergeet hierbij niet de takken die zich tegen houtwerk vna ramen of tegen dakgoten aan hebben gehecht. Klimrozen kunnen ook terug gesnoeid worden. De zijtakken kunnen tot wel het vijfde oog teruggesnoeid worden. De hoofdtakken hoeven niet gesnoeid worden, dit is alleen nodig wanneer u de oude klimrozen wilt verjongen. Dit doet u door dan de oude hoofdtak weg te knippen.