Tuintip: December

December is de maand van feest en gezelligheid. Om deze gezelligheid ook in uw tuin terug te laten komen kunt u buiten bloembakken, die vorstbestendig zijn, aankleden in kerstsfeer. Verder kunt u deze maand uw tuin winterklaar maken. Inmiddels is al het blad van de bomen gevallen en kunt u dit opruimen. Ook is het goed om de tuin nog een keer te schoffelen als er geen vorst in de grond zit. Op deze manier haalt u de kiemplantjes van onkruid los en deze zullen door de zon of volgende vorst verdrogen. Hiervan heeft u in het vroege voorjaar weer voordeel van, omdat ze niet zullen groeien. Kijk wel uit met schoffelen op plekken waar u bloembollen heeft geplant.

Bomen snoeien

Wanneer u besluit om bomen te gaan snoeien deze maand is het verstandig om met z’n tweeën te gaan werken. De een kan het snoeiwerk doen en de ander kan erop toezien dat de boom zijn vorm behoudt en kan het nodige afval meteen opruimen. Kijk uit met het snoeien van grootte en zware takken dat er in de bast van de boom geen scheuren ontstaan. Om dit te voorkomen kan er in twee delen gezaagd worden. Eerst op enige afstand van de stam de onderkant inzagen en daarna iets verder van de stam de tak aan de bovenkant doorzagen. Hierdoor blijft een klein stukje van de tak zitten, dit kunt u daarna afzagen.

Een omvangrijke ligusturhaag kunt u deze maand vors terugsnoeien. Hij ziet er dan wel een paar maanden niet mooi uit, maar in het voorjaar zal hij weer helemaal uitlopen.

Gazon

Wanneer de grond met gras erop bevroren is, kan er beter niet overheen gelopen worden. U kunt het gras dan beschadigen, wat zichtbaar wordt door lichte of zwarte grond plekken. Vaak is dit pas zichtbaar in het voorjaar.

Ook is het goed om het blad zoveel mogelijk van het gazon te verwijderen. Wanneer er teveel blad op ligt kan het gras geen licht en lucht krijgen, hierdoor sterft het gras af. Ook kunnen schimmelziekten op gaan treden door gebrek aan luchtcirculatie.